Min kulturuge

'Lyd til Kunsthåndværk' - en musikalsk vandring med gamle tekster og nyere toner, i samspillet mellem rumklang og kreativitet.

Sted: Hasle
Kategorier:
Kunsthåndværk
Rytmisk musik
Dage:
18. september

Velkommen til skumringstimen på Bornholms Center for Kunsthåndværk.

Sangen er lige så gammel som kunsthåndværket og det at synge sammen, har fulgt mennesket fra tidernes morgen. I dag har sangen og kunsthåndværket normalt hver deres liv. Det gør vi op med nu. Velkommen til en ’musikvandring igennem kunsthåndværk’, hvor PAJA-vokalensemble synger nordiske folkeviser i nye forklædninger, mens vi bevæger os fra rum til rum i Bornholms Center for kunsthåndværk. Vi leger med og undersøger akustikken i den store gamle købmandsgårds udstillingsrum og undervejs bliver der plads til en enkelt fortælling eller to og et par håndholdte instrumenter kan snige sig med.

Vi skaber hele tiden ny musik, men både tekster og toner kan have rødder langt tilbage i tiden. PAJA-vokalensemble har søgt og fundet gamle folkeviser og præsenterer dem nu i nye spændende arrangementer. Oprindeligt sang man viser enstemmigt, men den flerstemmige korsang tager viserne ud på nye eventyr, hvor fortolkningsmulighederne er mange. Ligesom det moderne kunsthåndværk er blevet forfinet og har krydset grænserne ind til kunstens verden, så har korsangen antaget nye former, og når den er bedst, også krydset grænsen ind til koncertsalene og de polerede gulve.

Vi stiller spørgsmålet: er sang også brugskunst?
At synge i kunsthåndværkets hus, rummer tanken om at synge mens vi arbejder, at fortælle historier og overlevere sagn og sange fra generation til generation, mens brugsgenstande formes og får liv.