Min kulturuge

SET - af Claus Sonne

Sted: Gudhjem
Kategorier:
Historie/Kulturhistorie
Kunst
Litteratur
Madkultur
Dage:
16. september
17. september
18. september
19. september
20. september
21. september
22. september
23. september

At gå til grænsen

Naturen er Claus Sonnes hovedmotiv og som fotograf går han altid til grænsen indenfor den ramme han selv har lagt for sine værker.

Gådefuld tysthed

I Claus Sonnes værker er der en gådefuld tysthed blandet med en stille jubel. Jubel over at finde og møde sine motiver, og grundforske dem. Der er ikke noget tilfældigt i Claus Sonnes værker. De er udvalgt efter en inspiration og er metodisk opsøgt. Så det der kan synes som snapshots af fx en diset morgen, er et motiv, som Claus Sonne har mødt på en morgenvandring og efterfølgende har opsøgt på det helt rigtige tidspunkt, for at få det lysindfald han har ønsket. Claus Sonne manipulerer ikke sine motiver, men arbejder med kurver og kontrast.

Motiverne er nordiske

Motiverne på “SET - af Claus Sonne” er primært fra Bornholm, men også fra Færøerne og Island og der vil være retrospektive nedstik i hele Claus Sonnes portfolio. 

Født med foto i årerne

Claus Sonne blev nærmest født med fotografi i årerne. Hans far drev en fotoforretning i Virum. Som 7-årig fik Claus sit første kamera, et Kodak Retina, og begyndte at hjælpe til i butikken hver dag efter skole. I starten gik han til hånde, satte varer på plads på hylder mm, men efterhånden var det ham, der stod for at fremkalde folks billeder.

Fag- og kunstfotograf

I begyndelsen af 80’erne fik Claus Sonne sin fagfotografiske uddannelse, dels på Fotografskolen i Randers og efterfølgende i mesterlære. I 1990 fik han sit eget studio og har løst opgaver for en lang række større firmaer, heri blandt SAS, Carlsberg Group, IBM og Smyril Line. Det sidste gav Claus mulighed for også at arbejde mit sit kunstneriske fotografi på både Færøerne og Island. Claus Sonne er blandt andet premieret med en Silver Lion på Cannes Lion 2000.

En næsten bornholmer vender hjem

Claus Sonnes mor var bornholmer og hendes forældre boede på Strandlyst nær Randkløve. Her tilbragte Claus alle sine barndomssomre. I 2014 trak de bornholmske rødder i Claus, og han flyttede permanent til Gudhjem, hvor han i flere år fungerede som kunstnerisk leder af Gudhjem Museum. 

Portrætter og værker 

Portræt fotografi er også en del af Claus Sonnes virke og han har fotograferet værker for flere kunstnere blandt andre Kirsten Ortvad, Margit Rosenmeier, Kaori Juz, Jo Dam Kærgaard og Holkahestens kunstnermedlemmer. I 2021 stod Claus Sonne for de fotografiske illustrationer og den grafiske opsætning af en 100 sider bogudgivelse i anledningen af Kunstnersammenslutningen Holkahestens 20-års jubilæum.

SET - af Claus Sonne  er også støttet af  Bornholms Regionskommunes Kunst- og Kulturhistorisk Råd.

Særarrangement 22. september kl. 15 - 15.45
Sete og usete realiteter – fotograf Claus Sonne (DK) og maler Sia Lebedy (UA)

På Gudhjem by-dag 22. september, inviterer Gudhjem Banken indenfor til et møde med Claus Sonnes og Sia Lebedys værker. Der vil være fortællinger om begge kunstners arbejde og en oplæsning af tekster, skrevet af Sia Lebedys søster og mor, der handler om den igangværende krig i Ukraine og annekteringen af Krim halvøen i 2014. Der vil blive serveret ukrainske delikatesser og skænket ukrainsk vodka.